top of page
projecten

Projecten

De afgelopen jaren heb ik met toewijding en plezier meegewerkt aan uiteenlopende opdrachten en projecten binnen de (medische) kindzorg. Altijd met hetzelfde doel: bijdragen aan passende zorg, samenwerking versterken en structurele verbeteringen mogelijk maken. Onderstaand vindt u een overzicht van de projecten en opdrachten waar ik bij betrokken was. Wilt u samen verkennen wat ik kan betekenen binnen een project of opdracht? Neem dan gerust contact op via het contactformulier onderaan deze pagina.

Copiloten

Vanaf de start tot aan de afronding van de pilot Copiloten ben ik intensief betrokken geweest. Binnen de pilot werkte ik als gespecialiseerde cliëntondersteuner voor gezinnen met een kind met ZEVMB (Zeer Ernstige Verstandelijke Meervoudige Beperkingen). Daarnaast vervulde ik de rol van regio-Copiloot voor Noord-Holland. In deze functie was ik het eerste aanspreekpunt voor de Copiloten in de regio en verantwoordelijk voor de onderlinge afstemming, het onderhouden van externe samenwerkingen (zoals met partijen op de sociale kaart), en de verdeling van gezinnen in overleg met de projectcoördinator. Ook hield ik mij bezig met het verzamelen van signalen en casuïstiek, het versterken van regionale samenwerking en het organiseren van het regio-overleg. Namens Noord-Holland was ik lid van het landelijke kernteam, waarin ik meedacht over landelijke ontwikkelingen en bijdroeg aan de aansturing van de pilot.

Metgezel

Na de afronding van de pilot Copiloten heb ik mijn werk als gespecialiseerde cliëntondersteuner voortgezet in opdracht van Metgezel. In deze rol stond ik naast gezinnen met een kind met ZEVMB, juist in de meest kwetsbare en intensieve fases van het leven. Ik bood ondersteuning bij het organiseren van passende zorg, dacht mee over complexe situaties en bracht mensen en systemen met elkaar in verbinding. Wanneer nodig agendeerde ik wat beter kon of anders moest — altijd met oog voor het kind, het gezin én het grotere geheel. Naast de directe ondersteuning was ik betrokken bij overstijgende projecten, zoals het signaalhouderschap Medische Kindzorg, het begeleiden van reflectiegroepen, samenwerking rond ZEVMB 18-/18+ en het versterken van regionale en landelijke netwerken.

Grote Stem

Van 1 september 2022 tot en met 1 september 2024 was ik betrokken bij het project "Een grote stem voor kleine mensen", een initiatief van Stichting Kind & Ziekenhuis. Dit project richtte zich op het versterken van de stem van kinderen met een somatische aandoening die zorg nodig hebben in hun eigen omgeving. Het doel was dat kinderen van 0 tot 18 jaar volwaardig kunnen meebeslissen over hun zorg: dat zij – samen met hun ouders – kunnen verwoorden welke zorg en begeleiding zij wensen, en dat zorgprofessionals hen daarin actief ondersteunen. De samenwerking tussen kinderen, ouders en professionals heeft diepe indruk op mij gemaakt. Wat mij vooral raakte, is hoe krachtig kinderen zélf kunnen aangeven wat zij nodig hebben en hoe belangrijk het is dat zij daadwerkelijk meepraten over de zorg die zij krijgen. Het projectteam van Kind & Ziekenhuis heeft de gedeelde inzichten vertaald naar waardevolle producten, waar we in de medische kindzorg nog lang profijt van zullen hebben. Inmiddels is het project afgerond. Onder het kopje ‘Opbrengsten’ op de projectpagina zijn de blijvende resultaten te bekijken. Meer informatie over het project is te vinden op de pagina van Stichting Kind & Ziekenhuis

Domein
Overstijgend
Indiceren

Als kinderverpleegkundige ben ik meerdere jaren actief geweest binnen het indicatieteam van Domeinoverstijgend Indiceren (DOI). In deze rol zette ik mijn kennis en ervaring in om bij te dragen aan het oplossen van complexe en/of vastlopende, domeinoverstijgende casuïstiek. Binnen dit team werd domeinoverstijgend gekeken naar de zorgvraag van het kind en de hulpbehoefte van het gezin. Het doel was om tot één afgestemde oplossing te komen, ook als dit over meerdere wettelijke kaders heen ging, zoals de Zorgverzekeringswet, Jeugdwet, Wlz of Wmo. Door samen te werken met zorgverzekeraars, gemeenten, professionals en andere betrokken partijen konden we passende routes en oplossingen vinden, juist in situaties waar ouders en professionals vastliepen. Daarbij stond het belang van het kind en het gezin altijd centraal. Meer informatie over de aanpak van Domeinoverstijgend Indiceren is te vinden op de website van het Netwerk Integrale Kindzorg.

Netwerk
Integrale
Kindzorg

Al meerdere jaren zet ik mijn kennis en expertise in voor het Netwerk Integrale Kindzorg (NIK). Binnen dit netwerk werk ik samen met professionals uit de zorg, ondersteuning en het sociaal domein om kinderen met een levensduurverkortende of levensbedreigende aandoening en hun gezin zo goed mogelijk te ondersteunen. Het NIK biedt vroegtijdige, integrale zorg en begeleiding in alle levensfasen van het kind, van diagnose tot nazorg. Door kennis te delen, signalen te verzamelen en domeinoverstijgend samen te werken, dragen we bij aan passende zorg op maat én het verbeteren van zorg op regionaal niveau. In een tijd waarin zorgvragen steeds complexer worden en het zorglandschap onder druk staat, is netwerkzorg onmisbaar. Het samenbrengen van perspectieven en expertises helpt ons om antwoorden te vinden waar die niet vanzelfsprekend zijn. Betere zorg en ondersteuning is niet alleen een kwestie van doen wat nú nodig is, maar ook van bouwen aan structurele verandering en het werken in én aan een netwerk. Hier zet ik me dan ook graag en met volle overtuiging voor in. Meer informatie over het netwerk is te vinden op de pagina van NIK Noord-Holland & Flevoland.

Expertgroep Indicatieproces
Kindzorg

Vanuit de beroepsvereniging Kinderverpleegkunde.nl ben ik als projectleider betrokken bij de Expertgroep Indicatieproces Kindzorg. Deze expertgroep ondersteunt indicerend kinderverpleegkundigen bij complexe casuïstiek en draagt bij aan betere uitkomsten voor kind en gezin. We denken mee in situaties waarin het dreigt mis te lopen of te escaleren en zoeken samen naar goed afgewogen en onderbouwde oplossingsrichtingen. Daarbij zetten we in op het versterken van het vak, het verbeteren van samenwerking én het zorgen voor passende, goed onderbouwde indicatiestellingen. De expertgroep biedt praktische handvatten voor het werken volgens de Handreiking Indicatieproces Kindzorg (HIK) en de bijbehorende Toolbox en streeft naar meer eenduidigheid in het inventariseren, indiceren en organiseren van kinderverpleegkundige zorg in de eigen leefomgeving. Meer informatie over de expertgroep is te vinden op de website van beroepsvereniging Kinderverpleegkunde.nl.

Beroepsvereniging Kinderverpleegkunde.nl

Ik ben medeoprichter en bestuurder van beroepsvereniging Kinderverpleegkunde.nl. Wat begon met een gedeelde droom en een goed gesprek, groeide uit tot een stevig fundament voor ons vak. Van een visie en missie op papier naar een actieve vereniging met een stevige basis, een zorgvuldig opgebouwde website en een krachtig netwerk. Van een eerste plan en een kleine groep ambassadeurs naar een volwaardige beroepsvereniging, speciaal voor kinderverpleegkundigen — met inmiddels meer dan 450 leden. Onderweg zijn er hobbels genomen, kansen benut, stappen gezet en dromen waargemaakt. Deze reis bevestigt voor mij hoe ver je kunt komen met een gedeelde visie, professioneel leiderschap en samenwerking. De vereniging staat inmiddels stevig, gedragen door een deskundig en divers team. We bouwen verder, geïnspireerd door drie waarden die ons steeds zijn blijven leiden:

  • Voor en door kinderverpleegkundigen

  • Niet over ons, maar met ons

  • Samen kom je verder

Meer informatie over beroepsvereniging Kinderverpleegkunde.nl is te vinden op de website van beroepsvereniging Kinderverpleegkunde.nl.

Praktijkteam Kindzorg

Sinds de start in 2022 ben ik als kinderverpleegkundige betrokken bij het Praktijkteam Kindzorg van het ministerie van VWS. Het praktijkteam is er om kinderen en gezinnen te ondersteunen wanneer passende zorg en ondersteuning dreigt vast te lopen, bijvoorbeeld door knelpunten in wet- en regelgeving. Met mijn kennis van kinderverpleegkundige zorg en het zorglandschap denk ik mee over oplossingsrichtingen bij individuele situaties en draag ik bij aan het signaleren van structurele knelpunten. Het doel is om zowel nú passende zorg mogelijk te maken voor gezinnen, als structureel te werken aan verbeteringen in het zorgstelsel. Ik zet mij graag in om signalen uit de praktijk om te zetten in blijvende verbeteringen voor kinderen en gezinnen. Meer informatie over het Praktijkteam Kindzorg is te vinden op de website "Regelhulp".

Contact

Johan Huizingastraat 42

1827 NA Alkmaar

info@kindzorgalkmaar.nl

06-48573543

  • Facebook
  • LinkedIn

KvK Alkmaar: 69955700

BTW: NL002068430B55

NL 47 KNAB 0256 7692 14

AGB-code: 41411394

KIWA keurmerk 15224

BIG-nummer: â€‹â€‹09058597330

Bedankt voor de inzending!

© 2017-2025 Kindzorg Alkmaar
privacyverklaring

algemene voorwaarden

bottom of page